Tervehdykset

Erään fuksin tarina

Emmi Keski-Nikkola

Moi! Mä oon Emmi. ”Opiskelen taiteiden tutkimusta, entäs sä?” on sanat, jotka fuksivuotena pääsivät useimmiten suustani osakunnalla. En olisi ikinä uskonut, että tällainen mistäänmitääntietämätön pieni kurikkalainen pääsee osaksi jotain näin ihanaa.

Muistan kävelleeni vuonna nakkijamuusi lukioaikoina osakunnan ovista sisään ja jo silloin päättäneeni, että tänne minä tulen. Istuin pienenä lukiolaisena sohvalla, kun osakuntakonkari Panu esitteli osakuntaa. Täytyy sanoa, että Helsinkiin lähteminen on ollut elämäni onnekkain sattuma.

Ensimmäisen kerran tulin osakunnalle yliopisto-opiskelijana fuksikahveille syksyllä 2020. Täälläkin Panu oli. Tukenani ja turvanani oli myös kaksi rakasta kurikkalaista osakuntafuksia, Erja ja Anni. Vaikka jälkikäteen ajateltuna, tukea ja turvaa ei olisi tarvinnut, koska osakunta otti vastaan avosylin. Sydäntäni lämmitti erityisesti se, että inspehtorimme Tomi Taira on myös Kurikasta ja puhui fuksikahveilla Kurikan markkinoista.

Osakunta oli koko syksyn raikasta ja tarvittua vaihtelua kodin työpöytään, sänkyyn ja sohvaan. Kun kouluun ei päässyt ja ainejärjestötoiminta oli jäissä, osakunta täytti sydämessäni aukon. Näin runollisesti ilmaistuna: osakunta oli ja on ketsuppi makaroonilootaan, kermavaahto ja vaahtokarkit kaakaoon ja sitruuna kossukolaan.

Fuksivuotenani lähdin isännän virkaan. Vaikka rajoitukset ovat rajoittaneet toimintaa, on se ollut mukavaa. Saan siitä myös hienon pinssin (ainakin toivottavasti). Lähdin myös Pohjalaisen Valtuuskunnan tiedotusvastaavaksi, joka on ollut haastavaa, mutta opettanut valtavasti. Osakunta tarjoaa mielettömästi erilaisia mahdollisuuksia. Ja jos mahdollisuutta tehdä jotain ei vielä ole, sellainen voidaan luoda. Jos haluat perustaa Kaislan kanssa huiluyhtyeen tai Janin kanssa Muumi-kerhon, se on mahdollista.

Hyviä tyyppejä ei ole koskaan liikaa, joten ihana nähdä sutkin Bottalla! Ei kannata jännittää. Lupaan myös keittää kahvit Vallilassa ja tutustuttaa ihaniin ihmisiin. (Fun fact: en omista kahvinkeitintä.)

Tässä vielä Emmin vinkit fuksivuoteen: Tartu mahdollisuuksiin. Pidä hauskaa. Kysy rohkeasti ihanilta fuksimajureilta Erjalta ja Jarkolta apua, tai keneltä vaan. Ei ole tyhmiä kysymyksiä, vain tyhmiä vastauksia. Tärkein: kun lähdet Bottalle, ota hammasharja mukaan, koska saatat lähteä sieltä vasta kolmen päivän kuluttua pois, jos silloinkaan.

Emmi Keski-Nikkola
Fuksi 2020

Hallituksen puheenjohtajan tervehdys

Sami Hasunen

Hei osakuntafuksi tai tuleva sellainen!

Hienoa, että olet päättänyt tehdä ehkä parhaan päätöksesi koko opiskeluaikanasi ja liittyä osakuntaan!

Vaikka tietyt kysymykset ovat käyneet mielessä – löydänkö kavereita, viitsinkö lähteä, jos en vielä tunne ketään – voin vakuuttaa, että niistä on turha huolehtia. Voin kokemuksesta ja monet opiskelijaelämän riennot nähneenä sanoa, että en ole vielä törmännyt EPOa vastaanottavaisempaan yhteisöön. Ei väliä oletko fuksi tai vanhempi opiskelija. Pohjanmaalta tai muualta. EPOssa on paikka aivan jokaiselle.

Itse liityin osakuntaan jo opintojeni alussa. Olin Vaasan suunnalta muuttanut oikeustieteilijä enkä tuntenut osakunnalta yhtään ketään. Se ei koskaan menoa hidastanut, vaan löysin jo ensimmäisistä tapahtumista lähtien aina mukavaa seuraa ja hyviä kavereita. Osakunnasta kehittyi opiskelujen aikana ihan aidosti ”toinen koti Helsingissä”.

Vaikka osakunnalla on omat perinteensä ja tapansa, ei kannata miettiä liikaa onko itsellä tarpeeksi ”pohjalaista identiteettiä” – se kyllä tulee ohessa aikanaan. Osakunnalle ovat kotiutuneet monet vuosien varrella- pohjanmaalta tai ei. Siinä välissä voit keskittyä nauttimaan hauskasta ja monipuolisesta toiminnasta ja löytää uusia ystäviä.

Kannattaa myös muistaa, ettei koskaan tarvitse ”valita” osakuntalaisuuden ja ainejärjestöläisyyden väliltä, vaikka joku vanhempi ainejärjestöläinen tällaista saattaisikin joskus fuksille väittää. Sinä itse päätät kuinka paljon haluat aikaa viettää missäkin järjestössä. Todella moni epolainen viettää aikaansa niin osakunnalla kuin omassa ainejärjestössään. Näin saa oikeastaan opiskelijaelämästä kaiken irti ja tapaa samanhenkistä porukkaa niin omasta kuin muistakin tiedekunnista.

Osakunta tarjoaa opiskeluajalle kaikenlaista: Asunnon, ravintolan, stipendejä sekä monenlaista toimintaa bileistä sitseihin ja excursioihin. Tärkeimpinä kaikista se tarjoaa kuitenkin uusia ystäviä ja mukavan yhteisön.

Uskallan siis luvata, että mitä ikinä kaipaatkin opiskelujesi oheen, osakuntaan liittymistä et tule katumaan. Ota siis kaikki irti osakuntatoiminnasta ja opiskelijaelämästä!

Sami Hasunen
hallituksen puheenjohtaja
epo-pj@helsinki.fi

Kuraattorin tervehdys

Johanna Luoma-Lammi

Tervetuloa Osakuntaan!

On hienoa saada sinut mukaan Etelä-Pohjalaiseen Osakuntaan! Odotan innolla, että pääsemme vuoden aikana kunnolla tutustumaan ja toivon mukaan viihdyt Osakunnalla. Itselleni Osakunta on tarjonnut hienoja elämyksiä, uusia ystäviä, uusien asioiden kokeilua, itsensä ylittämistä ja ennen kaikkea unohtumattomia kokemuksia. Näitä toivon myös sinulle!

Osakunta kokoaa pohjalaiset ja pohjalaismieliset opiskelijat yhteen mahdollistaen erilaisiin ihmisiin tutustumisen. Osakunnan yksi parhaimmista puolista onkin poikkitieteellisyys. Bottalla voit tavata niin matemaatikkoja, juristeja kuin insinöörejä, mutta myös muusikkoja, käsityöihmisiä, urheilijoita ja pohdiskelijoita. Ystävät muilta aloilta avartavat keskusteluja ja mahdollistavat oman tietämyksen laajentumisen, johon sinullakin oma mahdollisuus antaa oma tietotaitosi jakoon.

Osakunta on paikka, jonne voit saapua juuri sellaisena kuin olet ja varmasti löydät seuraa, jossa viihdyt. Osakuntaan voit liittyä niin tuoreena fuksina kuin jo useamman vuoden opiskelleena ja vanhana osakuntalaisena voit saapua Bottalle vielä valmistumisen jälkeenkin. Koskaan ei ole liian myöhäistä lähteä tutustumaan Osakuntaan, koska se voi aina yllättää monipuolisuudellaan. Tämä hetki on siis juuri sinulle sopiva hetki liittyä mukaan.

Sinulla on mahdollista ottaa Osakunnasta juuri sinulle sopivat osat. Halutessasi voit lähteä mukaan juhlien järjestämiseen, kulttuuririentojen pohtimiseen tai hypätä mukaan hallitustoimintaa, mutta voit myös löytää itsesi kokeilemassa melontaa, sohvan syvyyksistä leffaa katsoen tai teatterissa vieraillen. Tee osakuntaelämästä juuri sinun näköisesi. Mahdollisuuksia on monia ja Osakunta on yksi helpoimmista paikoista uusien asioiden kokeilemiselle ja oppimiselle.

Bottalla sinun on mahdollista viettää jopa päivittäin aikaa ystävien seurassa, mutta järjestämme myös erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja. Bottalla toimii myös useampi aktiivinen kerho, joiden mukaan voit liittyä. Syksyllä aukenevat myös uuden kirjaston ovet remontin jälkeen, jossa osakuntalaisten on mahdollista opiskella kohennetuissa tiloissa. Olit sitten viikoittainen kävijä tai pari kertaa kuukaudessa Bottalla poikkeava, löydät Osakunnalta varmasti oman paikkasi ja aktiviteettisi.

Nähkäämme siis syksyllä Osakunnalla!

Ystävällisin terveisin
Johanna Luoma-Lammi
Kuraattori
Etelä-Pohjalainen Osakunta
epo-q@helsinki.fi

Inspehtorin tervehdys

Tomi Taira

Tomi Taira

Hyvä fuksi!

Tervetuloa osaksi pitkää, aina keskiajalle saakka ulottuvaa osakuntaperinnettä.

Inspehtorina on ollut mukava havaita, että HY:n osakuntatoiminnassa on viimevuosina ollut huomattavaa vilkastumista verrattuna joidenkin vuosien takaisiin hiljaisempiin kausiin. Tosin EPOssa ei tätä, muissa osakunnissa melkeinpä ongelmaksi muodostunutta toiminnan hiljenemistä ole juurikaan näkynyt. Kertonee varmaankin pohjalaisten vahvasta yhteisöllisyydestä ja omien juurien arvostamisesta. EPO on aktiivinen, ja perinnetietoisuudestaan huolimatta ajassa vahvasti kiinni oleva opiskelijoiden ja entisten osakuntalaisten yhteisö. Aktiivinen osakunta kertoo siitä, että olemme onnistuneet kehittymään muun yhteiskunnan mukana emmekä ole jääneet pelkästään vaalimaan vanhoja perinteitä.

Osakuntatoiminnan keskeisintä antia ovat yhdessä toteutettavat asiat, oli kyseessä sitten bändin kokoaminen, yritysvierailun järjestäminen tai päivänpolitiikkaa ruotivaan keskustelutilaisuuteen osallistuminen. Toimintaa voi harrastaa monella eri tasolla, elokuvaillan järjestämisestä vuosijuhlamestarina toimimiseen. Ja mikäli mielessä muhii ideoita uudenlaisista osakunta- aktiviteeteista, niin sen kun vain keräämään porukkaa kasaan ja toteuttamaan niitä. Koska osakuntaan kuuluu opiskelijoita monilta eri aloilta, toiminta poikkeaa jo tämänkin takia esim. oppiainekohtaisten opiskelijajärjestöjen toiminnasta. Osakunnassa toimiminen tarjoaakin erinomaisen tavan tutustua muiden alojen opiskelijoihin, joihin ei todennäköisesti muuten tulisi törmättyä. Samalla saat hyvää kokemusta järjestötoiminnasta ja asioiden yhteisestä eteenpäinviemisestä. Tämä on arvokasta pääomaa myöhemmin työelämään siirryttäessä. Moni osakuntiemme jäsen onkin sittemmin noussut oman alansa maa- tai valtakunnalliseksi vaikuttajaksi, ja tätä on useasti edesauttanut jo osakunta-aikoina alkanut verkostoituminen eri alojen tulevien päättäjien kanssa.

Osakuntatoiminnan suola on tietenkin lukuisat akateemiset juhlat, joista tärkeimmät ovat syksyn Porthan-juhla ja pohjalaisten vuosikuntien vuosijuhlat keväällä. Näihin osallistumalla pääset elämään ja näkemään historiaamme, traditioitamme ja pohjalaisuuden eri piirteitä. Samalla tulet oppineeksi muodollisten pöytäjuhlien tapa- ja pukeutumiskoodit; näitäkin taitoja moni tulee tarvitsemaan eikä niitä oikein missään varsinaisesti opeteta. Ja muita, erilaisia matalammalla profiililla pidettäviä, niin spontaaneja kuin järjestettyjäkin juhlia osakunnassamme riittää. Haluankin toivottaa kaikki, niin pohjalaiset kuin pohjalaismielisetkin opiskelijat tervetulleiksi Etelä-Pohjalaiseen Osakuntaan. Käyttäkää tilaisuutta hyväksenne, ja rakentakaa osakunnastanne sen näköinen kuin itse haluatte sen olevan!

Tomi Taira
Inspehtori
Etelä-Pohjalainen Osakunta