Tervehdykset

Erään fuksin tarina

Venla Saarela

Moi! Mä oon Venla, viime vuoden osakuntafuksi. Olin kuullut osakunnasta paljon hyvää jo entuudestaa, mutta en rehellisesti sanoen osannut olettaa, että siitä tulee mulle näin tärkeä osa elämää. Mä oon kotoisin Jalasjärveltä Etelä-Pohjanmaalta ja tiesin jo EPO:n olemassaolosta ennen kun Helsinkiin muutin, sillä mun veli oli osakunnan jäsen omina opiskeluaikoinaan. Olin käynyt joskus nuorempana Bottalla ja muistan silloin ajatelleeni, että vielä joskus mäkin olen osa tätä yhteisöä. No viime syksynä se vihdoin tapahtui oikeasti.

Ekaa kertaa uskaltauduin tulla Bottalle opiskelukaveri Sirjan kanssa fuksikahveille. Vastaanotto oli heti niin lämmin ja ystävällinen, että tiesin heti sen illan jälkeen tulevani takaisin. Ja ei olisi kyllä tarvinnut yhtään jännittää tai olla edes ketään kaveria, sillä juttuseuraa kyllä heti löytyi.

Aluksi olin ajatellut, että en ainakaan ekana vuonna ota mitään suurempaa roolia osakunnalla ja tarkoitus oli käydä vain muutamissa tapahtumissa tutustumassa. No se ei kuitenkaan toteutunut sillä heti loppuvuodesta pääsin vuoden 2023 hallitukseen meidän ihanan puheenjohtaja Kaislan ehdotuksesta. Sen jälkeen lupauduin lähteä abi-infokiertueelle esittelemään osakuntaa Etelä-Pohjanmaan lukioihin (suosittelen kaikille, oli ikimuistoinen reissu). Sen reissun seurauksena päätin hakea vielä fuksimajurin virkaa ja ryhtyä Sannin virkailijapariksi. Keväällä olin vielä vujutiimissäkin järjestelemässä 115-vuotis vuosijuhlia. Vaikka mitään näistä ei ollut alunperin tarkoitus tehdä niin oon kyllä todella onnellinen, että tähän kaikkeen lähdin mukaan.

Botta on täynnä ihania tyyppejä ja vielä mahtuu paljon lisää, joten tervetuloa joukkoon! Osakunnalta saa korvaamattomia ystäviä ja paljon paljon unohtumattomia muistoja. Toivottavasti nähdään tulevissa tapahtumissa! Ja jos jokin askarruttaa mieltä, niin sitä varten on fuksimajurit minä ja Sanni sekä fuksitiimi. Tyhmiä kysymyksiä ei oo olemassakaan. Tervetuloa mukaan meidän joukkoon ja tehdään tästä vuodesta yhtä ihana kun oli viime vuosikin! 🙂

Venla Saarela
Fuksi 2022

Hallituksen puheenjohtajan tervehdys

Kaisla Saartenoja

Heippa uusi tai tuleva osakuntalainen! Lämpimästi tervetuloa Etelä-Pohjalaiseen Osakuntaan!

Osakuntiin päädytään monista eri syistä ja kaikki syyt ovat täydellisen hyviä – toiset liittyvät heti yliopistolle päästyään ja toiset vasta myöhemmin kaivatessaan uusia kokemuksia ja kavereita opiskelijaelämään. Osakuntaan ovat yhtä tervetulleita kaikki siitä riippumatta, onko sukujuuria Etelä-Pohjanmaalla vai ei.

Aloittaessani opinnot liityin itse heti EPOn jäseneksi, mutta ainejärjestömenot veivät ensimmäisenä vuonna kaiken aikani ja energiani. Epäröin myös jonkin verran sitä, löytäisinkö Osakunnalta lainkaan samanhenkisiä kavereita, koska kotiseutuidentiteettini ei ollut kovin vahva, vaikka Seinäjoella olenkin syntynyt ja kasvanut.

Toisena opiskeluvuotenani päädyin kuitenkin viimein Bottalle saunailtaan. Sen jälkeen kävin sinnikkäästi koko syksyn erilaisissa tapahtumissa, vaikka usein osakunta tuntui vähintäänkin hämmentävältä kokemukselta. En oikein itsekään osaa selittää, että miksi halusin kerta toisensa jälkeen kiivetä uudelleen Bottan 5. kerrokseen, vaikken aluksi oikein tuntenut ketään ja tuntui etten ikinä opi kaikkia osakuntatermejä ja tapoja. Joku EPOssa tuntui kuitenkin kiinnostavalta ja minut otettiin lämpimästi vastaan.

Alun epäröinnistä huolimatta löysin myös hirveän määrän ihania ihmisiä elämääni, joista osa on enemmän ja osa vähemmän eteläpohjalaisia. Kokemus omasta eteläpohjalaisuudestakin on tullut ikään kuin kaupanpäälle. Oma aikani yliopistolla olisi ollut todella erilaista ja olisin jäänyt paitsi niin monesta hauskasta jutusta, jos en olisi uskaltautunut silloin ensimmäistä kertaa viettämään iltaa Bottalle.

Ei siis kannata huolestua, jos kaikki tuntuu ensin uudelta ja ihmeelliseltä, erilaisia termejä ja nimiä vilisee niin paljon, ettei perässä pysy tai ensimmäinen tapahtuma ei tunnu juuri siltä omalta jutulta. Kaikki kyllä helpottaa pikkuhiljaa, vaikkakin täytyy myöntää, että itsekin törmään osakunnalla edelleen ihan uusiin juttuihin jatkuvasti. Toisaalta se onkin osasyy siihen, että osakunta jaksaa vuosi toisensa jälkeen innostaa.

Osakunta tarjoaa mahtavat puitteet kokea ja luoda omannäköistä opiskelijaelämää. Toiset viihtyvät parhaiten kerhotoiminnassa, opiskelevat tai hengailevat Bottalla ja osaa taas näkee enimmäkseen kulttuuritapahtumissa. Jotkut ilmaantuvat aina hyvien bileiden tullen paikalle ja toiset innostuvat Osakunnan pitkästä historiasta ja perinteistä. Osakunta tarjoaa tapahtumien lisäksi paljon muutakin kivaa opiskelijalle, kuten asunnon, lounasetuja ja stipendejä.

Ensimmäisen osakuntavuoden aikana kannattaa olla utelias, yrittää minimoida murehtiminen ja keskittyä ihmettelemään ja nauttimaan niistä asioista, joita eteen sattuu tupsahtamaan. Toivottavasti nähdään vielä monta kertaa Bottalla!

Kaisla Saartenoja
hallituksen puheenjohtaja
epo-pj@helsinki.fi

Kuraattorin tervehdys

Johanna Luoma-Lammi

Tervetuloa Osakuntaan!

On hienoa saada sinut mukaan Etelä-Pohjalaiseen Osakuntaan! Odotan innolla, että pääsemme vuoden aikana kunnolla tutustumaan ja toivon mukaan viihdyt Osakunnalla. Itselleni Osakunta on tarjonnut hienoja elämyksiä, uusia ystäviä, uusien asioiden kokeilua, itsensä ylittämistä ja ennen kaikkea unohtumattomia kokemuksia. Näitä toivon myös sinulle!

Osakunta kokoaa pohjalaiset ja pohjalaismieliset opiskelijat yhteen mahdollistaen erilaisiin ihmisiin tutustumisen. Osakunnan yksi parhaimmista puolista onkin poikkitieteellisyys. Bottalla voit tavata niin matemaatikkoja, juristeja kuin insinöörejä, mutta myös muusikkoja, käsityöihmisiä, urheilijoita ja pohdiskelijoita. Ystävät muilta aloilta avartavat keskusteluja ja mahdollistavat oman tietämyksen laajentumisen, johon sinullakin oma mahdollisuus antaa oma tietotaitosi jakoon.

Osakunta on paikka, jonne voit saapua juuri sellaisena kuin olet ja varmasti löydät seuraa, jossa viihdyt. Osakuntaan voit liittyä niin tuoreena fuksina kuin jo useamman vuoden opiskelleena ja vanhana osakuntalaisena voit saapua Bottalle vielä valmistumisen jälkeenkin. Koskaan ei ole liian myöhäistä lähteä tutustumaan Osakuntaan, koska se voi aina yllättää monipuolisuudellaan. Tämä hetki on siis juuri sinulle sopiva hetki liittyä mukaan.

Sinulla on mahdollista ottaa Osakunnasta juuri sinulle sopivat osat. Halutessasi voit lähteä mukaan juhlien järjestämiseen, kulttuuririentojen pohtimiseen tai hypätä mukaan hallitustoimintaa, mutta voit myös löytää itsesi kokeilemassa melontaa, sohvan syvyyksistä leffaa katsoen tai teatterissa vieraillen. Tee osakuntaelämästä juuri sinun näköisesi. Mahdollisuuksia on monia ja Osakunta on yksi helpoimmista paikoista uusien asioiden kokeilemiselle ja oppimiselle.

Bottalla sinun on mahdollista viettää jopa päivittäin aikaa ystävien seurassa, mutta järjestämme myös erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja. Bottalla toimii myös useampi aktiivinen kerho, joiden mukaan voit liittyä. Syksyllä aukenevat myös uuden kirjaston ovet remontin jälkeen, jossa osakuntalaisten on mahdollista opiskella kohennetuissa tiloissa. Olit sitten viikoittainen kävijä tai pari kertaa kuukaudessa Bottalla poikkeava, löydät Osakunnalta varmasti oman paikkasi ja aktiviteettisi.

Nähkäämme siis syksyllä Osakunnalla!

Ystävällisin terveisin
Johanna Luoma-Lammi
Kuraattori
Etelä-Pohjalainen Osakunta
epo-q@helsinki.fi

Inspehtorin tervehdys

Tomi Taira

Tomi Taira

Hyvä fuksi!

Tervetuloa osaksi pitkää, aina keskiajalle saakka ulottuvaa osakuntaperinnettä.

Inspehtorina on ollut mukava havaita, että HY:n osakuntatoiminnassa on viimevuosina ollut huomattavaa vilkastumista verrattuna joidenkin vuosien takaisiin hiljaisempiin kausiin. Tosin EPOssa ei tätä, muissa osakunnissa melkeinpä ongelmaksi muodostunutta toiminnan hiljenemistä ole juurikaan näkynyt. Kertonee varmaankin pohjalaisten vahvasta yhteisöllisyydestä ja omien juurien arvostamisesta. EPO on aktiivinen, ja perinnetietoisuudestaan huolimatta ajassa vahvasti kiinni oleva opiskelijoiden ja entisten osakuntalaisten yhteisö. Aktiivinen osakunta kertoo siitä, että olemme onnistuneet kehittymään muun yhteiskunnan mukana emmekä ole jääneet pelkästään vaalimaan vanhoja perinteitä.

Osakuntatoiminnan keskeisintä antia ovat yhdessä toteutettavat asiat, oli kyseessä sitten bändin kokoaminen, yritysvierailun järjestäminen tai päivänpolitiikkaa ruotivaan keskustelutilaisuuteen osallistuminen. Toimintaa voi harrastaa monella eri tasolla, elokuvaillan järjestämisestä vuosijuhlamestarina toimimiseen. Ja mikäli mielessä muhii ideoita uudenlaisista osakunta- aktiviteeteista, niin sen kun vain keräämään porukkaa kasaan ja toteuttamaan niitä. Koska osakuntaan kuuluu opiskelijoita monilta eri aloilta, toiminta poikkeaa jo tämänkin takia esim. oppiainekohtaisten opiskelijajärjestöjen toiminnasta. Osakunnassa toimiminen tarjoaakin erinomaisen tavan tutustua muiden alojen opiskelijoihin, joihin ei todennäköisesti muuten tulisi törmättyä. Samalla saat hyvää kokemusta järjestötoiminnasta ja asioiden yhteisestä eteenpäinviemisestä. Tämä on arvokasta pääomaa myöhemmin työelämään siirryttäessä. Moni osakuntiemme jäsen onkin sittemmin noussut oman alansa maa- tai valtakunnalliseksi vaikuttajaksi, ja tätä on useasti edesauttanut jo osakunta-aikoina alkanut verkostoituminen eri alojen tulevien päättäjien kanssa.

Osakuntatoiminnan suola on tietenkin lukuisat akateemiset juhlat, joista tärkeimmät ovat syksyn Porthan-juhla ja pohjalaisten vuosikuntien vuosijuhlat keväällä. Näihin osallistumalla pääset elämään ja näkemään historiaamme, traditioitamme ja pohjalaisuuden eri piirteitä. Samalla tulet oppineeksi muodollisten pöytäjuhlien tapa- ja pukeutumiskoodit; näitäkin taitoja moni tulee tarvitsemaan eikä niitä oikein missään varsinaisesti opeteta. Ja muita, erilaisia matalammalla profiililla pidettäviä, niin spontaaneja kuin järjestettyjäkin juhlia osakunnassamme riittää. Haluankin toivottaa kaikki, niin pohjalaiset kuin pohjalaismielisetkin opiskelijat tervetulleiksi Etelä-Pohjalaiseen Osakuntaan. Käyttäkää tilaisuutta hyväksenne, ja rakentakaa osakunnastanne sen näköinen kuin itse haluatte sen olevan!

Tomi Taira
Inspehtori
Etelä-Pohjalainen Osakunta