EPO-fuksit-4-tervehdykset-web

Tervehdykset

Erään fuksin tarina

Jenni Martola

Moi, mä oon Jenni, kuka sä oot? Suunnilleen näillä sanoilla muistelisin aloittaneeni ensimmäisen ja sen jälkeen aika monen muunkin keskustelun tässä talossa. Niin yksinkertaista kuin se onkin, siitä on seurannut niin paljon hyvää ja monta uskomatonta kokemusta.

Ostrobotnialle fuksidiskoon 2017 ensimmäistä kertaa päädyttyäni en osannut ollenkaan aavistaa, miten suuri osa elämää osakunta voisi itselleni monien muiden joukossa olla.

Ympäröin itseni heti alkutekijöissä ihmisillä, joista muodostui minulle jo alle vuoden aikana todella hyviä ystäviä. Täällä minusta tuntui siltä, että pystyin olemaan autenttisesti oma itseni ja siksi osakunnasta kehittyikin minulle niin valtava voimavara.

Osakunta on myös täynnä mahdollisuuksia, joihin ehdottomasti kannattaa tarttua parhaansa mukaan. Fuksivuotenani otin kaiken vastaan todeten, että jokainen tsäänssi on mahdollisuus. Myös emännän virkaan lähteminen oli pitkälti tällaisen ajattelutavan tulosta ja vaikka aluksi puntit vähän tutisivatkin, näin fuksivuoden loppumetreillä voin todeta, että onneksi lähdin tuohon hommaan: tässä on ehtinyt kokea vaikka mitä.

Tässä vaiheessa en voi tarpeeksi painottaa sitä, miten tyytyväinen olen siihen että olen Bottalle syystä tai toisesta päätynyt ja miten suurella innolla odotan kaikkia tulevia osakuntavuosia ja erityisesti kaikkien teidän uusien fuksien tapaamista!

Vielä pari vinkkiä: kysy aina, kun on jotain epäselvää. Ja kysy ihmisiltä ihan muuten vaan, mitä niille kuuluu. Sillä pääsee jo pitkälle.

Jenni Martola
EPO:n fuksi 2017

Hallituksen puheenjohtajan tervehdys

Tuuli Vähämäki

Hei uusi osakuntalainen!

Mahtavaa, että olet löytänyt tiesi Etelä-Pohjalaiseen Osakuntaan! Olitpa sitten ensimmäisen vuoden opiskelija tai jo pidemmälle opinnoissa edennyt, olet yhtä lailla lämpimästi tervetullut Ostrobotnia-talolle eli tuttavallisemmin Bottalle.

Itse päädyin osakunnalle jo fuksivuonna, ja epolaisten mutkaton meininki sai minut nopeasti kotiutumaan Bottalle. Sittemmin monet opiskelijaelämäni kohokohdista ovat liittyneet osakuntaan. Epolaisten kanssa olen istunut iltaa aamuun asti, viettänyt hienoja juhlia, käynyt teatterissa, vieraillut kissakahvilassa, ja vaikka mitä muuta. Ennen kaikkea olen tutustunut Bottalla moniin mahtaviin tyyppeihin sekä löytänyt uusia ystäviä ja kavereita. Oman kokemukseni mukaan osakunnalla on helppo tutustua uusiin ihmisiin. Pohjalaisuus tai pohjalaismielisyys tuo luontevasti yhteen eri aloilla ja eri korkeakouluissa opiskelevia ihmisiä, jotka muuten eivät välttämättä koskaan tapaisi toisiaan. Poikkitieteellisessä ympäristössä syntyykin usein mielenkiintoisia keskusteluja, kun esimerkiksi historian opiskelija, teekkari ja teologi tuovat aiheeseen oman asiantuntemuksensa.

Huvin lisäksi osakunnan jäsenyydestä voi olla myös monenlaista hyötyä. Oma ravintolamme Manala tarjoaa mainion lounaan edulliseen hintaan pohjalaisten osakuntien jäsenille, lisäksi löytyy asuntoja ja stipendejä. Osakunnalla on myös mahdollisuus oppia monenlaisia taitoja, joista saattaa myöhemmin olla hyötyä työelämässäkin: esimerkiksi tapahtumien järjestämistä, kokouskäytäntöjä ja budjetin suunnittelua. Itse en ollut koskaan ajatellut lähteväni järjestöaktiiviksi, mutta osakunnalla huomasin, kuinka palkitsevaa voi olla järjestää tapahtumia ja toimintaa mukavassa porukassa. Esimerkiksi valiokuntaan liittyminen tai virkailijaksi lähteminen ovatkin hyviä tapoja nähdä osakunnan toimintaa hiukan erilaisesta näkökulmasta.

Tärkeintä on kuitenkin muistaa se, että osakunnalle saa tulla omana itsenään ja Bottalla saa käydä juuri niin usein kuin haluaa, olipa se sitten joka päivä, pari kertaa kuussa tai silloin tällöin. Toivon, että uutena epolaisena löydät oman osakuntasi: juhlivan, hengailevan, yhteisöllisen, perinteikkään, hassun – kaikenlaisen, omanlaisesi.

Nähdään Bottalla!

Tuuli Vähämäki

hallituksen puheenjohtaja
epo-pj@helsinki.fi

Kuraattorin tervehdys

Terhi Korpi

Tervetuloa Osakuntaan!

On hienoa, että juuri sinä olet täällä tänään lukemassa tätä tervehdystä. Uusien ihmisten tapaaminen on aina mukavaa. Olitpa sitten ensimmäisen vuoden opiskelija, tai jo pitkän linjan opiskelijakonkari niin toivon, että viihdyt joukossamme ja tunnet itsesi tervetulleeksi!

Tulet huomaamaan, että osakuntatoiminta on erilaista verrattuna monien muiden opiskelijajärjestöjen toimintaan. Mukaan tuleva joukko on taustaltaan kirjavaa ja monipuolista, sillä Etelä-Pohjalaiseen Osakuntaan liittyy jäseniä niin Etelä- ja Keski-Pohjanmaalta kuin Helsingistäkin. Meillä pääset tapaamaan ihmisiä monilta eri aloilta, eri ikäluokista sekä eri paikkakunnilta. Erilaisten taustojen lisäksi harrastamme myös eri asioita niin musiikista politiikkaan kuin urheilusta käsitöihin. Osakunta mahdollistaakin tätä kautta uusien asioiden oppimisen sekä oman ymmärryksen laajentamisen.  Osakunnalla pääset myös toimimaan juuri oman alasi asiantuntijana, ja mahdollisesti myös avartamaan toisten maailmankatsomusta.

Mikä meitä erilaisia osakuntalaisia sitten yhdistää?  Minusta se on selkäytimestä kumpuava pohjalaisuus ja pohjalainen henki, joka jollain tasolla asuu meissä kaikissa. Ostrobotnialla, eli tuttavallisemmin Bottalla, teemme asioita yhdessä hyvässä yhteisymmärryksessä rehellisesti toinen toistamme tukien. Apua tarvitseva saa sitä pyytämällä, ja yhteisen toiminnan lomassa on helppoa oppia uusia taitoja sekä luoda läpi elämän kestäviä ystävyyssuhteita. Osakunnalla voi tämän ansiosta tuntea olevansa jopa enemmän pohjalainen kuin mitä koskaan aikaisemmin.

Yhteishenkeämme vahvistaa myös yhteistyö Vasa nationin ja Pohjois-Pohjalaisen Osakunnan kanssa. Me kutsummekin toisiamme sisarosakunniksi, sillä näiden kahden osakunnan kanssa meillä on niin yhteiset tilat kuin monia yhteisiä tapahtumiakin. Tämä on osoitus läheisistä väleistä. Meillä on lisäksi monia ystävyysjärjestöjä sekä täällä Suomessa että ulkomailla, joten osakuntatoimintaa voidaan kuvailla myös kansainväliseksi.

Osakuntatoiminta antaa sinulle paljon iloa arkielämään. Bottalta tulet löytämään ystäviä, leffailtoja, hauskoja juhlia ja tapahtumia, maukasta syötävää, laskuharjoitusapua, elämänneuvoja ja paljon muuta. Kävitpä osakunnalla sitten joka toinen päivä, tai pari kertaa lukukaudessa, uskon että meistä voi muodostua sinulle se toinen koti Helsingissä. Pakopaikka arjen kiireiden ja stressin keskellä.

Vielä kerran, tervetuloa Osakuntaan! Tapaamme varmasti eri tapahtumissa vuoden mittaan.

Ystävällisin terveisin

Terhi Korpi
Kuraattori
Etelä-Pohjalainen Osakunta
epo-q@helsinki.fi

Inspehtorin tervehdys

Tomi Taira

Tomi Taira

Hyvä fuksi!

Tervetuloa osaksi pitkää, aina keskiajalle saakka ulottuvaa osakuntaperinnettä.

Inspehtorina on ollut mukava havaita, että HY:n osakuntatoiminnassa on viimevuosina ollut huomattavaa vilkastumista verrattuna joidenkin vuosien takaisiin hiljaisempiin kausiin. Tosin EPOssa ei tätä, muissa osakunnissa melkeinpä ongelmaksi muodostunutta toiminnan hiljenemistä ole juurikaan näkynyt. Kertonee varmaankin pohjalaisten vahvasta yhteisöllisyydestä ja omien juurien arvostamisesta. EPO on aktiivinen, ja perinnetietoisuudestaan huolimatta ajassa vahvasti kiinni oleva opiskelijoiden ja entisten osakuntalaisten yhteisö. Aktiivinen osakunta kertoo siitä, että olemme onnistuneet kehittymään muun yhteiskunnan mukana emmekä ole jääneet pelkästään vaalimaan vanhoja perinteitä.

Osakuntatoiminnan keskeisintä antia ovat yhdessä toteutettavat asiat, oli kyseessä sitten bändin kokoaminen, yritysvierailun järjestäminen tai päivänpolitiikkaa ruotivaan keskustelutilaisuuteen osallistuminen. Toimintaa voi harrastaa monella eri tasolla, elokuvaillan järjestämisestä vuosijuhlamestarina toimimiseen. Ja mikäli mielessä muhii ideoita uudenlaisista osakunta- aktiviteeteista, niin sen kun vain keräämään porukkaa kasaan ja toteuttamaan niitä. Koska osakuntaan kuuluu opiskelijoita monilta eri aloilta, toiminta poikkeaa jo tämänkin takia esim. oppiainekohtaisten opiskelijajärjestöjen toiminnasta. Osakunnassa toimiminen tarjoaakin erinomaisen tavan tutustua muiden alojen opiskelijoihin, joihin ei todennäköisesti muuten tulisi törmättyä. Samalla saat hyvää kokemusta järjestötoiminnasta ja asioiden yhteisestä eteenpäinviemisestä. Tämä on arvokasta pääomaa myöhemmin työelämään siirryttäessä. Moni osakuntiemme jäsen onkin sittemmin noussut oman alansa maa- tai valtakunnalliseksi vaikuttajaksi, ja tätä on useasti edesauttanut jo osakunta-aikoina alkanut verkostoituminen eri alojen tulevien päättäjien kanssa.

Osakuntatoiminnan suola on tietenkin lukuisat akateemiset juhlat, joista tärkeimmät ovat syksyn Porthan-juhla ja pohjalaisten vuosikuntien vuosijuhlat keväällä. Näihin osallistumalla pääset elämään ja näkemään historiaamme, traditioitamme ja pohjalaisuuden eri piirteitä. Samalla tulet oppineeksi muodollisten pöytäjuhlien tapa- ja pukeutumiskoodit; näitäkin taitoja moni tulee tarvitsemaan eikä niitä oikein missään varsinaisesti opeteta. Ja muita, erilaisia matalammalla profiililla pidettäviä, niin spontaaneja kuin järjestettyjäkin juhlia osakunnassamme riittää. Haluankin toivottaa kaikki, niin pohjalaiset kuin pohjalaismielisetkin opiskelijat tervetulleiksi Etelä-Pohjalaiseen Osakuntaan. Käyttäkää tilaisuutta hyväksenne, ja rakentakaa osakunnastanne sen näköinen kuin itse haluatte sen olevan!

Tomi Taira
Inspehtori
Etelä-Pohjalainen Osakunta