Osakuntatilat

OSTROBOTNIA ‐ Koti keskellä Helsinkiä

Etelä‐Pohjalaisen Osakunnan tilat sijaitsevat Ostrobotnia‐talossa Helsingin Etu‐Töölössä osoitteessa Töölönkatu 3 A. Osakuntakerroksena toimii talon viides kerros, jossa majailee Etelä‐Pohjalaisen Osakunnan lisäksi myös Pohjois‐Pohjalainen Osakunta ja Vasa nation. Kaikki kolme osakuntaa käyttävät tiloja aktiivisesti erilaisten juhlien ja tapahtumien järjestämiseen. Olipa kyseessä sitten rauhallinen leffailta, tanssiharjoitukset, juhlavat jatkokarkelot, pöytäjuhlat, saunailta tai osakunnan kokous, löytyy kerroksesta siihen sopiva soppi.

Osakuntakerroksessa on myös rauhallinen kirjasto, jota voi käyttää opiskeluun. Uusimpana tulokkaana on salonki, joka on tarkoitettu rentoon vapaamuotoiseen hengailuun. Salongissa voi esimerkiksi katsoa leffoja ja keittää kahvia. Osakunnan jäsenet voivat hakea osakuntatiloihin omaa avainta toimittamalla hakemuksen Osakunnan pääsihteerille.

Tilojen historia

Aina vuoteen 1912 asti pohjalaiset ylioppilaat kokoontuivat vuokratiloissa. Vuoteen 1911 asti tilat olivat Vanhassa Ylioppilastalossa ja vuoden 1911 alusta oman talon valmistumiseen vuonna 1912 asti Uuden Ylioppilastalon ylimmässä kerroksessa. Kuitenkin ajatus pohjalaisten oman talon rakentamisesta oli syntynyt jo 1800‐luvun puolivälissä, jolloin Pohjalainen Osakunta oli vielä jakamaton. Tuolloin hanke ei saanut tarpeeksi tukea ja näin ajatus haudattiin joksikin aikaa. Vuonna 1903 tehtiin aloite, joka johti lopulta oman talon rakentamiseen. Vuonna 1911 ostettiin tontti, joka oli kostea ja ruma, entinen kaalipelto kaupungin laidalla Töölössä. Vuonna 1910 järjestetyn piirustuskilpailun palkitut ehdotukset olivat kaikki pohjalaisen arkkitehdin, W.G. Palmqvistin suunnittelemia. Näin pohjalaisten talon suunnittelijaksi tuli valituksi arkkitehti Wäinö Gustaf Palmqvist.

Itse talon rakennus kesti tasan vuoden ensimmäisestä rakennuslautakunnan kokouksesta 8.11.1911 talon vihkiäisiin 9.11.1912. Hanke tuli maksamaan 610 000 markkaa, jonka osakuntalaiset keräsivät monin tavoin; arpajaisilla, osakkeiden merkinnällä ja myynnillä, erilaisilla listakeräyksillä ja huvitilaisuuksilla sekä keräämällä rahaa jokaiselta virkatutkinnon tai oppiarvon suorittaneelta pohjalaiselta.

Alkuaikoina osakuntien tilat sijaitsivat talon toisessa kerroksessa juhlasalin ympärillä. Talon ylimmät kerrokset olivat ulosvuokrattuina kustannusten kattamiseksi. Sittemmin tilojen käytyä ahtaiksi talossa tehtiin muutostöitä ja vuonna 1933 muutostöiden yhteydessä osakunnat saivat uudet tilat kolmannesta kerroksesta. Aikojen kuluessa osakuntien tilat ovat olleet toisen ja kolmannen kerroksen lisäksi myös neljännessä ja viidennessä kerroksessa. Näin ollen ensimmäinen kerros jää talossa ainoaksi kerrokseksi, jossa osakunnat eivät ole sijainneet. Osakunnat muuttivat helmikuussa 2007 kolmannesta kerroksesta viidenteen kerrokseen. Muuton syynä on tilojen käyminen jälleen ahtaiksi.

Lähteet:

Katariina Jussila: Ostrobotnia
Aulis J. Alanen: Etelä‐Pohjalaisen Osakunnan Historia 1908‐1933