EPO-fuksit-4-tervehdykset-web

Tervehdykset

Fuksien tarina

Jenni

Jenni Aho

Jenni Aho

Yliopiston avajaispäivänä 2015 oli kuuma ja päärakennuksessa kova ruuhka, kun selvitin tietäni kohti kolmatta kerrosta. Muutaman kerran ajattelin, että jospa sittenkin vain kääntyisin takaisin ja menisin muiden fuksikavereiden kanssa pomppulinnaan, mutta pieni uteliaisuus ajoi eteenpäin kohti EPOn ständiä, josta lopulta mukaani lähti muun muassa ensimmäinen ostamani haalarimerkki sekä saapumisohjeet Bottalle. Nyt jälkikäteen olen onnellinen siitä, että annoin pomppulinnan odottaa, sillä ständillä tuli tunne että haluan tavata uudelleen ne ihmiset, joiden kanssa siellä olin jutellut. Ilman tuota tunnetta en ehkä koskaan olisi päätynyt Bottalle ja kaikkiin erilaisiin fuksitapahtumiin, enkä myöskään tutustunut muihin pohjalaisiin, kuten Emmiin, ja päässyt osaksi lämminhenkistä Osakuntaamme ja sen toimintaa.

 

 

Emmi

Emmi Meri

Emmi Meri

Kolmas opiskeluvuoteni yliopistolla oli jo hyvää vauhtia käynnissä, kun surffailin puolivahingossa Etelä-Pohjalaisen osakunnan nettisivuille. Olin toki kuullut osakunnista ennenkin, mutta ainejärjestötoiminta oli vienyt mukanaan, enkä ollut varma, viitsisinkö enää niin myöhään liittyä osakuntaan mukaan. Yksi syksyn viimeisistä fuksi-illoista oli kuitenkin vielä tulossa, ja ajattelin, että nyt tai ei koskaan olisi aika käydä katsomassa, millaista osakunnalla todella on. Keräsin siis rohkeuteni, ja suunnistin Bottalle leffailtaan tapaamaan muita osakuntalaisia. Ilta oli hauska, ja lähtiessäni tiesin, että tulisin vielä palaamaan. Lähdin toimintaan heti innolla mukaan, ja ennen kuin huomasinkaan, olin auttamassa Jennin ja muiden kanssa Porthan-juhlan järjestelyissä ja Bottalla lähes viikoittain eri tapahtumissa. Toinen fuksivuoteni kului mahdottoman nopeasti, enkä ole joutunut katumaan osakuntaan liittymistä sekuntiakaan.

Nykyinen puheenjohtajamme on joskus sanonut, että Osakunta on jäseniään varten (myöhemmin tulet huomaamaan, että tämä toimii myös toisin päin) ja ilman uusia, aktiivisia osakuntalaisia monipuolinen toiminta hiipuu. Siksi fuksitoimintaan panostetaan paljon, ja syksyn fuksitapahtumien sekä excujen lisäksi uusia epolaisia kannustetaan mukaan toimintaan muun muassa erilaisten nakkihommien avulla, sillä ne ovat helppo tapa tutustua muihin fukseihin ja vanhempiin osakuntalaisiin sekä talon tapoihin. Kun kuulimme Porthan-juhlatoimikunnasta, kumpikin tahoillamme ajattelimme sen olevan juuri tällaista tekemistä ja ilmoittauduimme mukaan. Juhlatoimikunnassa sai tehdä paljon kaikenlaista ja jo muutamassa illassa meistä tuli hyviä ystäviä. Nopeasti huomasimme, että meitä yhdistivät muun muassa samanlaiset pisarakorvakorut, mutta myös kiinnostus osakuntaelämään yliopistopiirien lisäksi. Porthan-juhliinkin meidät laitettiin vierekkäin istumaan, ja viimeistään sen jälkeen oli tiedossa ainakin yksi, jota sai aina pyytää pöytäseuruetoiveeksi, jos yksin ei sitseille tai pöytäjuhliin halunnut lähteä.

Lopuksi

Sinulle, uusi fuksi, haluamme sanoa, että osakunnalta ystävien löytäminen ei ole vaikeaa, sillä kun edes yhden sellaisen saa, on Bottalle tuleminen aina yhä mukavampaa, sekä yhdessä että erikseen. Olit sitten ensimmäisen vuoden opiskelija, tai viihtynyt opintiellä jo pidempään, saat osakunnalla varmasti uusia kokemuksia ja tuttavuuksia. Viime vuoden fukseina ja tämän syksyn fuksivastaavina toivomme, että näemme uusia epolaisia sankoin joukoin samoissa merkeissä!

t. Jenni ja Emmi

Hallituksen puheenjohtajan tervehdys

Terhi Korpi

Terhi Korpi

Parahin EPO:n uusi fuksi,

Hienoa, että olet löytänyt tiesi osakunnalle! Takaan, ettet kadu valintaasi, sillä osakunta tarjoaa mitä hienoimmat mahdollisuudet monipuoliseen ja rikkaaseen opiskelijaelämään. Täältä löydät ystäviä, värikkään kirjon tapahtumia, pitkiä perinteitä, sekä tietenkin sitä pohjalaista henkeä.

Olen osakunnan toiminnassa nyt mukana viidettä vuotta. Omana fuksivuotenani vierailin erinäisissä tapahtumissa, mutta siirryin pian tapahtumien toteuttamisen kautta mukaan aktiiviseksi toimijaksi. Ostrobotnia tuntui jokaisella käynnillä enemmän kodilta. Murrettani ymmärrettiin kyselemättä, ja minut otettiin iloisin mielin mukaan kaikkeen toimintaan. Olen antanut osakunnalle paljon aikaani ja omaa työpanostani, mutta sen kaiken olen saanut moninkertaisesti takaisin erilaisten muistojen ja tuttavuuksien kautta.

Osakunta on paikka, jossa kokoontuvat kaikenlaiset ihmiset eri tieteenaloilta ja korkeakouluista. Tämä pitää sisällään esimerkiksi juristit, teologit, metsätieteilijät ja teekkarit. Tämä poikkileikkaus akateemisesta maailmasta on yksi niistä ratkaisevista tekijöistä, joka erottaa osakunnan vaikkapa ainejärjestöistä. Täällä keskusteluissa kuulet muiden näkökulmia, ja saatat sitä kautta oppia katsomaan omaakin opiskelualaasi eri tavalla.

Meitä erilaisia ihmisiä täällä yhdistää pohjalaisuus ja/tai pohjalaismielisyys. Ketään ei jätetä yksin, vaan aina pääsee mukaan toimintaan erilaisten tapahtumien tai kerhotoiminnan kautta. Yhdessä tekeminen näkyy myös yhteistyönä kahden muun pohjalaisosakunnan välillä. Jaamme tilamme täällä Ostrobotnia-talon viidennessä kerroksessa yhdessä Pohjois-Pohjalaisen Osakunnan ja Vasa nationin kanssa. Osakuntarajat eivät kuitenkaan haittaa kanssakäymistä. Tätä kolmen pohjalaisen osakunnan yhteistyötä kutsutaan yhteispohjalaisuudeksi. Suosittelen lämpimästi tutustumaan myös sisarosakuntiemme toimintaan.

Osakuntaelämä on arkea ja juhlaa. Botta pitää sisällään laajan kattauksen erilaista toimintaa, hauskoja ihmisiä ja mahdollisuuksia päästä toteuttamaan itseään.  Siispä tahdon sanoa: Tervetuloa Helsingin yliopiston Etelä-Pohjalaiseen Osakuntaan!

Nähdään syksyn mittaan Bottalla ja osakunnan tapahtumissa!

Terhi Korpi
Etelä-Pohjalaisen Osakunnan hallituksen puheenjohtaja
epo-pj@helsinki.fi

Kuraattorin tervehdys

Elina Tyynelä

Elina Tyynelä

Tervetuloa osakuntaan!

Mahtavaa, että juuri sinä päätit liittyä osakuntaan, tervetuloa mukaan monenkirjavaan joukkoomme! Olit sitten opintojesi alkupäässä tai jo lähellä maisterin tutkintoa, olet erittäin tervetullut osakunnan toimintaan!

Osakuntatoiminta eroaa paljon monien muiden opiskelijajärjestöjen toiminnasta, sillä osakunnalla tapaat ihmisiä monilta eri aloilta, monista eri ikäluokista ja useista eri poliittisista suuntautumisista. Me kaikki myös harrastamme vapaa-aikanamme erilaisia asioita. Minusta osakunta onkin mitä mainioin paikka laajentaa ymmärrystä itsestään ja muusta maailmasta.

Mikä meitä sitten yhdistää osakunnalla? Pohjalainen henki. Osakuntaan liittyy jäseniä niin Pohjanmaalta kuin Helsingistäkin, mutta koska kyse on Etelä-Pohjalaisesta Osakunnasta, näkee pohjalaisen hengen toiminnassa. Asioita tehdään yhdessä ja hyvällä hengellä, apua saa aina pyytämällä. Yhdessä tehdessä saa ystäviä ja oppii paljon uusia taitoja. Ja tähän pohjalaiseen henkeen tottuu – itse koen olevani vähän enemmän pohjalainen näiden osakuntavuosien jälkeen kuin mitä olin liittyessäni osakuntaan.

Meillä Ostrobotnialla asioita ei myöskään tarvitse ikinä tehdä yksin. Jaamme tilamme yhdessä Vasa nationin ja Pohjois-Pohjalaisen Osakunnan kanssa. Näiden kahden osakunnan kanssa teemme lähes päivittäin yhteistyötä arjen erilaisissa tilanteissa. Tämän lisäksi meillä on monia ystävyysjärjestöjä sekä Suomessa että ulkomailla, joten osakunnassamme on vahvasti läsnä myös kansainvälisyys.

Osakunnalta saa paljon iloa arkielämään. Saman katon alta saa ystäviä, leffailtoja, iltapalaa, laskuharjoitusapua, juhlaseuraa, elämänneuvoja. Näitä kaikkia on tarjolla kaikille, kävipä Bottalla joka toinen päivä tai pari kertaa lukukaudessa. Minulle osakunta on tarjonnut toisen kodin ja ystäväpiirin. Uskonkin, että sinäkin löydät osakunnasta sen, mitä haluat – on se sitten toinen koti, hengailupaikka arkikiireiden keskellä tai juhlapaikka silloin tällöin.

Tervetuloa osakuntaan! Nähdään eri tapahtumissa vuoden mittaan!

Elina Tyynelä
Etelä-Pohjalaisen Osakunnan kuraattori
epo-q[at]helsinki.fi

Inspehtorin tervehdys

Tomi Taira

Tomi Taira

Hyvä pohjalainen fuksi!

Liittyessäsi EPO:on tai PPO:hon olet samalla tullut osaksi historiallista jatkumoa, sillä osakuntainstituution juurethan juontavat ajassa taaksepäin aina keskiajalle saakka. Olet samalla tehnyt päätöksen jolla voi olla kauaskantoiset seuraukset elämässäsi. Mutta pohditaanpa hetken, mitä osakunta-aate ja –toiminta voi sitten nykyopiskelijalle merkitä. Monelle nimittäin sanat osakunta, Ostrobotnia ja pohjalaisuus tuovat lähinnä mieleen Jääkärimarssin, torvisoittokunnan ja -30 –luvun. Tai ylipäätään mielleyhtymiä, jotka eivät tuntuisi kuuluvan tähän globalisaation ja kulttuurien sulautumisien aikaan.

Mutta juuri se tosiseikka, että pohjalaiset osakunnat ovat tänäkin päivänä aktiivisia ja ajassa vahvasti kiinni olevia nuorien (ja myös vanhempien) opiskelijoiden yhteisöjä, kertoo siitä, että tällaiselle toiminnalle on tarvetta, ja että olemme onnistuneet kehittymään muun yhteiskunnan mukana emmekä ole jääneet pelkästään vaalimaan vanhoja perinteitä.

Osakuntatoiminnan keskeisintä antia ovat yhdessä toteutettavat asiat, oli kyseessä sitten bändin kokoaminen, yritysvierailun järjestäminen tai päivänpolitiikkaa ruotivaan keskustelutilaisuuteen osallistuminen. Toimintaa voi harrastaa monella eri tasolla, elokuvaillan järjestämisestä vuosijuhlamestarina toimimiseen. Ja kannattaa pitää mielessä, että jos osakunnasta puuttuu juuri sinua kiinnostava aktiviteetti, niin sen kun vain itse perustamaan vaikkapa Pohjalaista ukulelekerhoa. Koska osakuntaan kuuluu opiskelijoita monilta eri aloilta, toiminta poikkeaa jo tämänkin takia esim. oppiainekohtaisten opiskelijajärjestöjen toiminnasta. Osakunnassa toimiminen tarjoaakin erinomaisen tavan tutustua muiden alojen opiskelijoihin, joihin ei todennäköisesti muuten tulisi törmättyä. Samalla saat hyvää kokemusta järjestötoiminnasta ja asioiden yhteisestä eteenpäinviemisestä. Tämä on arvokasta pääomaa myöhemmin työelämään siirryttäessä. Moni osakuntiemme jäsen onkin sittemmin noussut oman alansa maa- tai valtakunnalliseksi vaikuttajaksi, ja tätä on useasti edesauttanut jo osakunta-aikoina alkanut verkostoituminen eri alojen tulevien päättäjien kanssa.

Osakuntatoiminnan suola ovat tietenkin lukuisat akateemiset juhlat, joista tärkeimmät ovat syksyn Porthan-juhla ja pohjalaisten osakuntien vuosijuhlat keväällä. Näihin osallistumalla pääset elämään ja näkemään historiaamme, traditioitamme ja pohjalaisuuden eri piirteitä. Samalla tulet oppineeksi muodollisten pöytäjuhlien tapa- ja pukeutumiskoodit; näitäkin taitoja moni tulee tarvitsemaan eikä niitä oikein missään varsinaisesti opeteta. Ja muita, erilaisia matalammalla profiililla pidettäviä, niin spontaaneja kuin järjestettyjäkin juhlia osakunnissamme riittää…

Haluankin toivottaa kaikki, niin pohjalaiset kuin pohjalaismielisetkin opiskelijat tervetulleiksi pohjalaisiin osakuntiin. Käyttäkää tilaisuutta hyväksenne, ja rakentakaa osakunnastanne sen näköinen kuin itse haluatte sen olevan!

Tomi Taira
Etelä-Pohjalaisen Osakunnan inspehtori
tomi.taira[at]helsinki.fi