Ladataan Tapahtumat

EÜS 150-vuosijuhlaviikko 26.3.-7.4.2020

26.3.7.4.

 

Virolaisen ystävyysjärjestömme Eesti Üliõpilaste Seltsin 150-vuotisjuhlat koittavat ensi keväänä,  ja ohjelmaa riittää pitkälti yli viikoksi. Pohjalaisten osakuntien yhteislähdöstä vuosijuhlaviikkoa viettämään tulee tietoa lähempänä.

 

26.03.2020 – Torstai

Kalevipoeg-päivä

Kansalliseepoksen ”Kalevipoeg” julkinen lukeminen Tartossa, Tallinnassa ja muissa maailmankolkissa, missä on Seltsin jäseniä

 

Eesti Üliõpilaste Seltsin 150-vuotisjuhlan avauksena katsotaan takaisin Seltsin kansanvalistukselliseen alkuun. 26. maaliskuuta 1870 pidetyn Kalevipoeg-illan hengessä luetaan Tarton Raatihuoneentorilla kansalliseepos ”Kalevipoegia” kaikille paikalla oleville. Tämän tarkoituksena on sekä kunnioittaa Seltsin perustajia ja kantaa kansallisen heräämisen aikaista ajatusta kansan tietoisuuden lisäämisestä, että julistaa Seltsin 150-vuotisjuhlaviikko alkaneeksi. ”Kalevipojan” lukemisesta tulee myös suora lähetys. Samaa ideaa soveltaen luetaan ”Kalevipoegaa” myös Tallinnassa ja muissa paikoissa, joissa on Seltsin osasto tai Seltsin jäseniä. 

 

27.03.2020 – Perjantai

Näyttelypäivä

 

Akateemisille järjestöille tai kaupunkilaisille avataan näyttely joko Seltsin taidekokoelmasta tai Seltsin historiasta.

 

28.03.2020 – Lauantai

Viisaiden päivä, osa I

Seltsin jäsenten esitelmiä humanististen ja sosiaalisten tieteiden alueilta

 

Seltsin jäsenet, jotka ovat töissä korkeakoulujen opettajina, tieteilijöinä tai asiantuntijoina, antavat katsauksen aihepiirinsä tilanteesta ja tulevaisuuskuvista. Ensimmäisenä päivänä keskitytään aihealueisiin taiteista kansainvälisiin suhteisiin, esitelmien jälkeen on myös aikaa kysymysten esittämiseen. Seltsin perheenjäsenet, akateemisten järjestöjen jäsenet ja muut kiinnostuneet ovat tervetulleita. Ilta jatkuu vapaamuotoisemman keskustelun, viinin ja pikkupurtavien merkeissä.

 

29.03.2020 – Sunnuntai

Viisaiden päivä, osa II

Seltsin jäsenten esitelmiä luonnontieteellisten tieteiden alueilta

 

Seltsin jäsenet, jotka ovat töissä korkeakoulujen opettajina, tieteilijöinä tai asiantuntijoina, antavat katsauksen aihepiirinsä tilanteesta ja tulevaisuuskuvista. Toisena päivänä keskitytään aihealueisiin elävästä luonnosta numerojen maailmaan, esitelmien jälkeen on myös aikaa kysymysten esittämiseen. Seltsin perheenjäsenet, akateemisten järjestöjen jäsenet ja muut kiinnostuneet ovat tervetulleita. Ilta jatkuu vapaamuotoisemman keskustelun, viinin ja pikkupurtavien merkeissä.

 

30.03.2020 – Maanantai

Akateemisten järjestöjen päivä

Kävelymatka läpi Tarton akateemisten järjestöjen nykyhetken ja menneisyyden

 

Seltsin perustamiseen vieviä jälkiä löytyy melkein puolten Tarton akateemisten järjestöjen kehitystarinoista, joten Seltsin merkkipäivä on myös koko Viron akateemisen maailman merkkipäivä. Sen kunniaksi järjestetään Tartossa kävelymatkoja, joissa kerrotaan akateemisesti järjestäytyneen opiskelijaelämän alkulähteistä ja sen nykyhetkestä. Tapahtumaan odotetaan osallistumaan myös lukiolaisia ja muita kaupunkilaisia.

 

31.03.2020 – Tiistai

Muistopäivä

Kävelyretki hautausmaille Seltsin jäsenten haudoille

 

Juhlien yhteydessä ei saa unohtaa heitä, jotka eivät enää kulje keskuudessamme. Selts muistelee edesmenneitä jäseniään, heidän elämäänsä ja tekoja. Tarpeen tullessa siivotaan ja huolletaan Seltsin jäsenten hautoja.

 

01.04.2020 – Keskiviikko

Urheilupäivä

Yhteisiä urheilutapahtumia

 

Seltsin VI periaatteen mukaan täytyy tieteen ja taiteen ohella pitää huolta myös ruumiillisestä kehityksestä. Päivän aikana järjestetään sekä perinteisempiä että epätavallisempia urheilullisia harjoituksia ja muita tapahtumia.

 

02.04.2020 – Torstai

Mestarien päivä

Seltsin jäsenet esittelevät taitojaan ja jakavat kokemuksiaan käytännön toimeista

 

Seltsin jäsenet ovat paitsi älykkäitä myös käsistään käteviä. Mestarit saavat mahdollisuuden esitellä taitojaan ja töitään. Niihin tutustumisen lisäksi voivat osallistujat kokeilla itsekin Seltsin jäsenten esittelemiä taitoja. Tapahtumaan ovat tervetulleita Seltsin perheenjäsenet ja akateemisten järjestöjen jäsenet.

 

EÜS 150 vuosijuhlaviikonloppu

 

Huom! Ajat ovat vielä suuntaa-antavia ja saattavat vielä hieman muuttua. Tarkempi ohjelma tulee myöhemmin.

 

03.04.2020 – Perjantai

16:15 jumalanpalvelus Tarton Johanneksen kirkossa (Tartu Jaani kirik)
18:15 juhlatilaisuus Tarton yliopiston aulassa
21:15 tanssiaiset Viron Kansallismuseossa (Eesti Rahva Muuseum)
1:00-2:00 kuljetus Kansallismuseosta EÜS:in talolle

 

Juhlaviikonloppu alkaa ekumeenisella jumalanpalveluksella, joka edustaa EÜS:in henkistä perintöä. Tarton ylipiston aulassa järjestetään juhlatilaisuus, jossa sekä EÜS:in jäsenet sekä kutsuvieraat pitävät juhlapuheita. Tässä tapahtumassa esitetään myös muiden akateemisten järjestöjen tervehdykset. Viron Kansallismuseossa järjestettävässä iltapukujuhlassa on tarjolla pikkusuolaista sekä paikalla on myös mahdollisuus ostaa juomista baarista. Kiinnostuneet saavat käydä tutustumassa EÜS:in historialliseen lippuun. 

 

04.04.2020 – Lauantai 

13:15 Yhteiskuva

13:30 Opastettu kävelykierros kansainvälisille vieraille

17:15 Juhlaillallinen

20ct Olutpöytä

 

05.04.2020 – Sunnuntai

Kaatripäev eli sillispäivä

6:15 Tarjolla keittoa

11:15 Tarjolla piirakoita ja konjakkia 

Sauna

 

06.04.2020 – Maanantai

Vuosijuhlaviikonlopun jälkeisenä maanantaina juhlat jatkuvat EÜS:in talossa järjestettävällä konsertilla.

 

Seltsin jäsenten seassa on paitsi Dionysoksen myös Euterpe-muusan kunnioittajia. Esitelläkseen luovampaa puolta Seltsin talossa järjestetään konsertti, johon ovat tervetulleita Seltsin perheenjäsenet ja akateemisten järjestöjen jäsenet.

 

07.04.2020 – Tiistai

Akateemisten järjestöjen jäsenille avoin olutpöytä.

 

Seltsin 150-vuotistaivalta ei voi juhlia vain siivouspäivällä ja fuksiesitelmää kuunnellen. Vaikka juhlavuoden tapahtumien painopiste on jo ohitettu, saatetaan mittava ohjelma päätökseen akateemiselle maailmalle avoimella olutpöydällä. Kun tanssiaisiin on kutsuttu vain järjestöjen edustajat, ovat Seltsin vuosipäiväolutpöytään tervetulleita muutkin akateemisten järjestöjen jäsenet.

Tarkemmat tiedot

Alkaa:
26.3.
Loppuu:
7.4.